Δομή του βιβλίου

Για κάθε ποικιλία υπάρχει μία φωτογραφία του φυτού σε ωρίμανση, ακριβώς λίγο πριν τη συγκομιδή του, όπως και μία φωτογραφία της ποικιλίας αποξηραμένη και επεξεργασμένη όπως ακριβώς θα την αγόραζε κάποιος από ένα coffeshop ή διανομέα. Αυτό που ακολουθεί μετά είναι οι πληροφορίες για την δομή και την συμπεριφορά της ποικιλίας κατά την διάρκεια της καλλιέργειας. Αυτό περιλαμβάνει τις ακόλουθες τιμές: αργή, γρήγορη, αδύναμη, δυνατή, εκτεινόμενη, στιβαρή, θαμνώδης, πυκνή, σαν χριστουγεννιάτικο δέντρο. Οι όροι που χρησιμοποιούνται είναι από μόνοι τους επεξηγηματικοί. Ένα φυτό είναι δυνατόν να διαθέτει μία ή παραπάνω από αυτές τις ιδιότητες. Η μορφή και το σχήμα που παίρνει είναι απαραίτητα για κάθε καλλιεργητή γιατί έτσι μπορεί να υπολογίσει τις αποστάσεις και την αποδοτικότητα του χώρου και της καλλιέργειας του. Είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας για τον αριθμό των φυτών που θα καλλιεργήσει και την τεχνική καλλιέργειας που θα επιλέξει. Βάσει αυτού μπορεί να προβλέψει την συμπεριφορά των φυτών και να προσαρμόσει το πρόγραμμα καλλιέργειας αναλόγως.

Το επόμενο κομμάτι πληροφορίας είναι ο τύπος του φυτού και οι κυρίαρχες ιδιότητες που διαθέτει κατά τη διάρκεια ολόκληρης της ζωής του. Πρόκειται για το αν φαίνεται και αν αναπτύσσεται σαν Sativa ή σαν Indica.  Αυτό είναι ανεξάρτητο από την γενεαλογία που ακολουθεί: για παράδειγμα  ένα φυτό μπορεί να είναι κυριαρχικά Sativa (60-40) αλλά να μοιάζει και να αναπτύσσεται σαν Indica ή μπορεί να ξεκινά σαν Indica και μετά να ακολουθεί το μοτίβο ανάπτυξης των Sativa.

Αυτό που ακολουθεί είναι το ποσοστό επέκτασης μετά την έναρξη της ανθοφορίας. Το φυτό της κάνναβης μπορεί να αναπτύσσεται απεριόριστα μέχρι ο παραγωγός να αλλάξει την περίοδο έκθεσης στο φως από 18 σε 12 ώρες. Σε εξωτερικούς χώρους αυτό συμβαίνει όταν η ημέρα μικραίνει, πάντα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού (στο Βόρειο Ημισφαίριο) και γι’ αυτό το φυτό ανθοφορεί και θερίζεται κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου. Όταν ξεκινάει η έναρξη της ανθοφορίας το φυτό μερικές φορές διπλασιάζεται ή τριπλασιάζεται σε μέγεθος ανάλογα με τη γενετική γενεαλογία του. Δηλώνω σχεδόν σε όλες τις ποικιλίες το ποσοστό της αύξησης αυτής μαζί με ένα παράδειγμα που περιγράφει  με ακρίβεια την επέκταση σε εκατοστά. Οπότε αν μία ποικιλία εξαναγκαστεί να ανθοφορήσει όταν βρίσκεται σε ύψος 35 εκατοστών και τελειώσει στα 70 εκατοστά θα έχει μία επέκταση 100%, εννοώντας ότι θα κερδίσει άλλα 35 εκατοστά ύψους κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας. Η ακριβής πληροφορία της επέκτασης είναι πολύ χρήσιμη σε καλλιέργειες εσωτερικού χώρου γιατί προσδιορίζει το βαθμό του κλαδέματος ή του κλονισμού, τις μεθόδους καλλιέργειας που θα χρησιμοποιηθούν και το σωστό χρόνο για όλα αυτά, ώστε ένας ομοιόμορφος θόλος από φυτά να δημιουργηθεί και το φως να μοιραστεί ομοιόμορφα. Ακολούθως το ύψος των συστημάτων φωτισμού προσαρμόζεται ανάλογα.

Ο επόμενος παράγοντας είναι τα παρακλάδια που δημιουργεί το φυτό. Κάποια φυτά χτίζουν έναν μεγάλο κυρίως κορμό (το ανώτερο κεντρικό κομμάτι) με ελάχιστα παρακλάδια και άλλα έχουν μεγάλο αριθμό κλαδιών που συναγωνίζονται τον κυρίως κορμό.  Πρώτα παρουσιάζεται ο αριθμός παρακλαδιών που διαθέτει ένα φυτό. Αυτό περιλαμβάνει τις ακόλουθες τιμές: Πολύ λίγα, λίγα προς μέτρια, μέσος όρος, μέτρια προς πολλά, πολλά, πάρα πολλά, υπερβολικά πολλά. Μετά ακολουθεί το μήκος των κλαδιών αυτών. Αυτό περικλείει τις ακόλουθες τιμές: πολύ κοντά, κοντά, κοντά προς μεσαία, ελάχιστα κάτω από τον μέσο όρο, στον μέσο όρο, ελάχιστα πάνω από τον μέσο όρο, μεσαίο προς μεγάλο μήκος, μεγάλο μήκος, πολύ μεγάλο μήκος. Το τελευταίο κομμάτι πληροφορίας για τα παρακλάδια αφορά τη δύναμη τους. Αυτές οι τιμές μπορεί να είναι: κάτω του μετρίου δυνατά, φυσιολογική δύναμη, ελάχιστα άνω του μετρίου, άνω του μετρίου, δυνατά, πολύ δυνατά, εξαιρετικά δυνατά. Οι όροι που χρησιμοποιούνται είναι ευνόητοι και επεξηγηματικοί.

Ο επόμενος παράγοντας αφορά την δομή των βλαστών σε αυτά τα κλαδιά. Δηλαδή το αν δημιουργούν ελάχιστους βλαστούς ή δημιουργούν πολλούς πυκνούς βλαστούς σε αυτά τα παρακλάδια. Και φυσικά αν χρειάζονται στήριξη (διότι από το ίδιο τους το βάρος μπορεί να καταρρεύσουν) ή αν δε χρειάζονται καθόλου στήριξη. Πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι οι περισσότερες ποικιλίες που επέλεξα χρειάζονται στήριξη αφού παράγουν πολλούς βλαστούς, ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο επιλέχθηκαν.

Υπάρχει επίσης η αναλογία ανθών-φύλλων. Αυτό σημαίνει πόσα φύλλα διαθέτει μία ποικιλία σε αναλογία με τα άνθη που παράγει. Υπάρχουν πολύ φυλλώδεις ποικιλίες που χρειάζονται σημαντικό χρόνο για να κλαδευτούν, να ’’κουρευτούν‘‘ και να επεξεργαστούν, και άλλες που διαθέτουν τεράστιους βλαστούς με χοντρούς κάλυκες και ελάχιστο φύλλωμα. Αυτό σημαίνει ελάχιστος χρόνος περιποίησης άρα και γρηγορότερη ταχύτητα στην διαδικασία μεταποίησης ή διανομής. Είναι ένα θέμα εξαιρετικής σημασίας ιδίως αν η παραγωγή είναι μαζική ή γενικότερα αν υπάρχει μεγάλος αριθμός φυτών. Οι τιμές εδώ είναι: κάτω του κανονικού, ελάχιστα κάτω του κανονικού, φυσιολογική, ελάχιστα άνω του κανονικού, άνω του κανονικού, πολύ καλή, υψηλή.

Οι υπόλοιπες ιδιότητες των φυτών περιλαμβάνουν το αν μπορούν να τοποθετηθούν μαζί ή χρειάζονται χώρο, αν ανταποκρίνονται καλά στο κλάδεμα του κεντρικού κορμού ή αν δεν πρέπει να κλαδεύονται πολύ, την ανεκτικότητα τους σε υπέρ-λίπανση ή υπό-λίπανση, το αν γενικότερα χρειάζονται πολύ λίπασμα ή όχι, την ευαισθησία τους σε μυκητιακές ασθένειες καθώς και αν προσβάλλονται εύκολα από μούχλα. Επίσης την αντοχή τους στις διακυμάνσεις θερμοκρασίας και αν χρειάζονται, ή έχουν πρόβλημα με τις υψηλές είτε τις χαμηλές θερμοκρασίες. Ακόμα το αν χρειάζονται πολύ ψηλό χώρο ή προσαρμόζονται σε χαμηλά δωμάτια παραγωγής. Τέλος τις τεχνικές καλλιέργειας στις οποίες αντιδράει θετικά η κάθε μια ποικιλία και άρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη της όπως οι SOG (Sea of Green), SCRoG (Screen of Green), Supercropping και LST (Low Stress Training).

Για ενημερωτικούς λόγους στη μέθοδο SOG τοποθετούμε 12-20 φυτά σε ένα τετραγωνικό μέτρο, σε κοντινή απόσταση, χωρίς να τα κλαδέψουμε και παρακινούμε την έναρξη της ανθοφορίας στο ελάχιστο δυνατό ύψος (συνήθως στα 30 εκατοστά). Αυτό που επακολουθεί είναι ότι συγκεντρώνουν την δύναμη τους στον κυρίως κορμό και αφού είναι τοποθετημένα σε κοντινή απόσταση σχηματίζουν μία θάλασσα από πράσινο, εξού και το όνομα. Μέτρησα την παραγωγικότητα σε όλες τις ποικιλίες με αυτή την μέθοδο γιατί αποτελεί το γρηγορότερο και πλέον παραγωγικό τρόπο είτε για εσωτερική κλειστή είτε για καλλιέργεια σε θερμοκήπια.  Η μέθοδος SCRoG  περιλαμβάνει ένα δίχτυ τοποθετημένο πάνω από τα φυτά. Ο παραγωγός μετά καθοδηγεί τις κορυφές του μέσα από την σίτα καθώς αυτά μεγαλώνουν. Όταν το φυτό αρχίσει να ανθοφορεί διαθέτει ήδη μία επίπεδη δομή σε όλα τα σημεία, με βλαστούς σωστά διανεμημένους κάτω από τον φωτισμό. Αυτός ο τρόπος δημιουργεί αύξηση της παραγωγής ανά φυτό οπότε μπορούν να τοποθετηθούν λιγότερα φυτά ανά τετραγωνικό μέτρο, αλλά είναι μία μέθοδος χρονοβόρα και ακατάλληλη για μαζική εμπορική παραγωγή, αφού απαιτεί πολύ χρόνο και κόπο από τον καλλιεργητή. Είναι κατάλληλη για μικρότερης κλίμακας παραγωγή όπου ο αριθμός των φυτών είναι πρόβλημα. Το Supercropping είναι μια τεχνική που προϋποθέτει υπερβολική κάμψη και εσκεμμένο τραυματισμό του φυτού με ένα σχεδιασμένο τρόπο. Έτσι το φυτό αναπτύσσεται πιο θαμνώδες, με περισσότερους βλαστούς και ίσως και μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε THC, εξού και το όνομα. Ή τελευταία τεχνική LST (Low Stress Training) περιλαμβάνει την κάμψη του φυτού από το πρώιμο φυτικό στάδιο, ώστε τα υπόλοιπα κλαδιά να φτάσουν μέχρι την κορυφή. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν πολλοί κορμοί σε ένα μόνο φυτό προσθέτοντας έτσι στην παραγωγή. Αυτός είναι επίσης ένας τρόπος να χειριστούμε το ύψος του φυτού, ειδικά αν ο κυρίαρχος φαινότυπος του είναι Sativa και επομένως ψηλώνει πολύ.

Ο τελικός παράγοντας που εξετάζω στον τομέα των πληροφοριών σχετικά με την ανάπτυξη είναι το αν μία ποικιλία χρειάζεται πολύ περιποίηση ή όχι καθώς και αν είναι καλή επιλογή για αρχάριους ή είναι μέτριας δυσκολίας ή αν θα πρέπει να επιλέγεται μόνο από ειδικούς. Αυτό συμπληρώνει τον τομέα πληροφοριών σχετικά με την καλλιέργεια.

Το επόμενο κομμάτι αφορά τον χρόνο που απαιτείται για να ανθοφορήσει μια ποικιλία μετρημένο σε εβδομάδες. Αυτό ισχύει για εσωτερική κλειστή καλλιέργεια καθώς και καλλιέργεια σε θερμοκήπια με προσθήκη συστήματος φωτισμού και συσκότισης. Για εξωτερική καλλιέργεια ή θερμοκήπια χωρίς σύστημα φωτισμού αναφέρω τον μήνα συγκομιδής και το χρονικό σημείο: αρχές, μέσα ή τέλη του μήνα.

Το πιο σημαντικό σημείο για επαγγελματίες καλλιεργητές είναι το ακόλουθο. Πόσα γραμμάρια ανά τετραγωνικό μέτρο κάθε ποικιλία δύναται να παράγει όταν καλλιεργηθεί με τη μέθοδο SOG. Υπάρχουν ελάχιστες και ανώτερες τιμές. Επίσης αναφέρω τα γραμμάρια που ένα φυτό δύναται να παράγει ατομικά σε εξωτερικούς χώρους, ή θερμοκήπια που η απόσταση μεταξύ των φυτών είναι ίση χωρίς τεχνικές μεθόδους εφαρμοσμένες πάνω τους. Οι τιμές που παρουσιάζονται είναι ένας μέσος όρος από τις αναφορές που μελέτησα. Οι έμπειροι καλλιεργητές ίσως πετύχουν καλύτερα αποτελέσματα.

Η επόμενη ενότητα περιλαμβάνει το ελάχιστο και μέγιστο ύψος της ποικιλίας, σε εσωτερική καλλιέργεια. Περιλαμβάνει το τελικό ύψος που δύναται να φτάσει κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας χωρίς να εφαρμοστούν μέθοδοι όπως κλάδεμα της κορυφής, γενικότερο κλάδεμα, ή κάμψη του φυτού. Αυτό αφορά πιο πολύ κλειστές εσωτερικές καλλιέργειες ή χαμηλά θερμοκήπια, καθότι σε θερμοκήπια μαζικής παραγωγής δεν τίθεται ζήτημα ύψους.

Επόμενο είναι το ποσοστό κυριαρχίας του γένους Sativa ή Indica στο φυτό. Η πλειοψηφία των ποικιλιών κάνναβης είναι υβρίδια αφού προέρχονται από μία μείξη των ειδών Sativa και Indica. Η αναγνώριση αυτής της αναλογίας δίνει σημαντικές πληροφορίες σε ένα καλλιεργητή για το προφίλ του φυτού.

Ακολουθεί η περιεκτικότητα σε THC (Τετραϋδροκανναβινόλη) της συγκεκριμένης ποικιλίας. Είναι το πιο γνωστό από τα κανναβινοειδή και περιέχει το βασικό ψυχοτροπικό συστατικό της κάνναβης.

Το άλλο βασικό κανναβινοειδές είναι το CBD (Κανναβιδιόλη). Δεν είναι ψυχοτροπικό, αλλά διαθέτει τεράστιες θεραπευτικές ιδιότητες. Ο αριθμός που αναφέρεται εδώ είναι ένας μέσος όρος από αποτελέσματα εξετάσεων προερχόμενα από εργαστήρια και πληροφορίες που παρέχουν οι ίδιοι οι παραγωγοί αυτής της ποικιλίας.

Το επόμενο κομμάτι πληροφορίας είναι η γενετική γενεαλογία της ποικιλίας. Αναφέρει τους προγόνους της είτε είναι μόνο δύο είτε είναι πολυσυνδυαστικό αποτέλεσμα. Μερικές ποικιλίες που χρησιμοποιούνται είναι ακόμα αγνώστου προελεύσεως, καθότι η γενετική τους αποτελεί επαγγελματικό μυστικό.

Η επόμενη ενότητα αποτελείται από τους διαφορετικούς φαινοτύπους που μια ποικιλία μπορεί να δώσει. Είναι πολύ συνηθισμένο να υπάρχει παραπάνω από ένας φαινότυπος σε ένα είδος. Αυτό συμβαίνει στη φύση γιατί κάποια φυτά μοιάζουν με τον έναν από τους δυο προγόνους του. Επίσης μπορεί να συμβαίνει επειδή οι παραγωγοί δεν σταθεροποιούν τις ποικιλίες αρκετά ώστε να είναι ομογενείς. Μερικές φορές οι ανάγκες της αγοράς, η βιασύνη για επιτυχία και το κυνήγι του κέρδους τους καθιστά ανυπόμονους οπότε διανέμουν τους σπόρους μιας ποικιλίας πριν την σταθεροποιήσουν. Πρέπει εδώ να αναφέρω ότι για τους  περισσότερους παραγωγούς αυτό είναι μια ευχάριστη έκπληξη και η ευκαιρία να δημιουργήσουν μια παραλλαγή σπάνιου φαινοτύπου θεωρείται το αλατοπίπερο της ζωής. Έρχεται κάποια στιγμή που ένας σπάνιος φαινότυπος διακρίνεται και αλλάζει την ιστορία στον κόσμο της κάνναβης. Απ την άλλη πλευρά σε κλειστές εσωτερικές καλλιέργειες και χαμηλούς χώρους παραγωγής αυτό θα μπορούσε να εξελιχτεί σε πρόβλημα αφού τείνει να χαλάσει την ομοιομορφία της παραγωγής και να χρειαστούν έτσι προσαρμογές.

Η πιο χαρακτηριστική εξακρίβωση της κάνναβης μέσω των αισθήσεων μας είναι το άρωμα της. Αναφέρω σε αυτή την ενότητα την ένταση της μυρωδιάς, το είδος του αρώματος της και τις νότες που μπορεί να έχει μια ποικιλία. Είναι όλα γραμμένα σε απλή γλώσσα χωρίς υπερβολές και κομπλιμέντα (εκτός φυσικά από αυτές που το αξίζουν).  Είναι μια απλή λιτή και αντικειμενική περιγραφή την οποία ο αναγνώστης μπορεί άμεσα να κατανοήσει.

Η επόμενη είναι μια από τις πιο δημοφιλείς ενότητες για τους περισσότερους χρήστες  και προσωπικά μια από τις αγαπημένες μου. Αφορά τη νοστιμιά, τις νότες και τις γεύσεις που μπορεί να έχει μια ποικιλία. Και πάλι ακολουθώ τις πιο ακριβείς περιγραφές για να τις κατανοήσει ο αναγνώστης χωρίς συναισθήματα και υπερβολές. Επίσης αναφέρω την επίγευση που μπορεί να διαφέρει από την γενική γεύση.

Αυτή η ενότητα είναι η πλέον δημοφιλής και αφορά την επίδραση μιας ποικιλίας. Περιγράφω την έναρξη της επήρειας και πόσο σύντομα αυτή δρα. Την επήρεια που δημιουργεί σωματικά και εγκεφαλικά, την ένταση της, τη διάρκεια της και τις εναλλαγές του εφέ μέσα στο χρόνο. Επίσης αναφέρεται και η ισχύς που διαθέτει η εκάστη ποικιλία. Οι τιμές είναι οι ακόλουθες: επηρεάζει ελαφρώς κάτω του μετρίου, όχι πολύ δυνατή, ελαφρώς άνω του μετρίου, μέτρια προς δυνατή, δυνατή και με μεγάλη διάρκεια, πολύ δυνατή και με μεγάλη διάρκεια, υπερβολικά δυνατή με μεγάλη διάρκεια. Τέλος ενσωμάτωσα τον βαθμό ανοσίας που χτίζει ένας άνθρωπος απέναντι σε μια ποικιλία με την πάροδο του χρόνου. Με τον όρο ανοσία εννοώ το πόσο εύκολο είναι για ένα άτομο να συνηθίσει την επιρροή της συγκεκριμένης ποικιλίας. Υπάρχουν κάποιες ποικιλίες που κάποιος μπορεί να συνηθίσει σε σύντομο χρονικό διάστημα και άλλες που δημιουργούν την ίδια αίσθηση ακόμη και μετά από χρήση μηνών. Οι τιμές εδώ είναι: συνηθίζεται γρήγορα, κανονικά, αργά προς κανονικά, αργά, πολύ αργά, υπερβολικά αργά και σχεδόν δεν συνηθίζεται καθόλου. Το τελευταίο σημαίνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση κάποιος να συνηθίσει αυτή τη ποικιλία ανεξαρτήτως του χρονικού διαστήματος κατανάλωσης της.

Η τελευταία ενότητα αναφέρεται στις θεραπευτικές ιδιότητες της ποικιλίας. Είναι η σημαντικότερη ενότητα για ασθενείς, ερευνητές, γιατρούς και φαρμακευτικές εταιρίες. Σε αυτή την ενότητα όλες οι θεραπευτικές ιδιότητες της ποικιλίας περιγράφονται με απλό και κατανοητό τρόπο.